zaterdag, 25 juni 2016

Sekou Kouyate

Sekou Kouyate (1).jpgKouyate Sekou is een virtuoze KORA muzikant, afkomstig van Guinea.

Een Kora is een traditioneel en regionaal gebonden snareninstrument. (verder iets meer uitleg over dit instrument) Sekou zijn muziek is echter alles behalve "regionaal"; zijn werk gaat veel ruimer en is meer veelzijdig dan de oorspronkelijke Kora muziek.

Hij speelt met zijn Kora dus ook heel hedendaags klinkende muziek.
Hij mixt verschillende muziekstijlen moeiteloos en kan dit zeer harmonieus laten klinken. Deze stijlen-mix, op een dergelijk instrument is echt wel een zeldzaamheid; en hoe hij dit doet is een unicum. 

 Sekou Kouyate (2).jpg

Foto-Link, officiële website


podcast   Dindinya
 

 

 

Hij heeft tegenwoordig een bijzonder geslaagde muzikale samenwerking met Joe Driscoll.

Sekou Kouyate & Joe Driscoll (2).jpg

Enkele song ter illustratie van deze samenwerking:
podcast  Tokira


podcast  Rising Tide
 

 

Kora Snaarinstrument (2).jpg

Sekou Kouyate & Joe Driscoll (3).jpgDe Kora is een West Afrikaanse harp met een traditie die honderden jaren oud is; aanvankelijk werd de Kora aan het hof van de lokale heersers en krijgsheren gespeeld.

De Kora heeft een grote kalebas  (vorm van een halve bol) een lange hals en twee niveaus met 11 snaren links en 10 snaren aan de rechterkant. De snaren zijn over inkepingen gespannen via de loodrecht opgestelde kam.

De manier waarop de Kora wordt gespeeld, is vergelijkbaar met de "finger picking" stijl voor gitaar. De snaren zijn op dit instrument heel doordacht gerangschikt. Een goede Kora speler kan dan ook akkoorden en harmonieën tegelijk laten klinken. Soms lijkt het alsof er 2 instrumenten te horen zijn. Zeer snelle melodieloopjes zijn uit te voeren mede door deze specifieke rangschikking van de snaren. Maar, zoals voor elk instrument, is het de muzikant die het instrument tot leven brengt.

Gepost in Folk music, NOOIT VAN GEHOORD ?, Specials | |  Print

woensdag, 22 februari 2012

Fleetwood Mac

De succes LP "Rumours" bevatte naast populaire rock ook folk / akoestische mooie songs zoals "Never going back"

Never going back
podcast

Gepost in Acoustic & Unplugged, Folk music | |  Print

Fairport Convention

De song "When will I be loved" is vele malen gecoverd; dit is een nogal eigenzinnige vertolking van deze song; door Fairport Convention - folk rock band - mid jaren 1960 / tot eind jaren 1970.

When will I be Loved
podcast

Gepost in Acoustic & Unplugged, Folk music | |  Print