woensdag, 17 oktober 2012

Bluegrass

bluegrass is een mix van Country –  , Ierse – en Schotse folk muziek, ontstaan in Kentucky omstreeks 1950.

 

Vanwaar komt deze benaming?

In de jaren 1940 – 1950 waren er een aantal bewoners van de Appalachian Mountains *, in de staat Kentucky, die enkele verschillende muziekstijlen combineerden, voornamelijk Country –  en Ierse / Schotse folk muziek.

In deze streek doet er zich een opvallend natuurverschijnsel voor. Telkens bij zonsopgang, wanneer de zon net boven de bergtoppen uitkomt, wordt de grasvlakte, die van nature reeds een groenblauwe kleur heeft, door het lichteffect helemaal blauw gekleurd. Musiceren in de vroege ochtenden leidde al snel naar de naam “Bluegrass”.

 

Appalacia 2 USA map.jpg

* Appalachian Mountains,de Appalachians genoemd, is een bergketen in het oosten van  het Noord Amerikaanse continent. Deze bergketen strekt zich uit van Newfoundland tot Georgia; tussenin bevind zich o.a. de staat Kentucky. In deze regio groeit een blauwachtige grassoort van het geslacht Poa, de ondersoort Poa pratensis (ook Kentucky Bluegrass genoemd) komt vooral voor in de Mississippi vallei en wordt gekenmerkt door dichte bosjes van blauwachtig groene  bladen en kruipende wortelstokken. Deze grassoort wordt vooral gebruikt voor weidegrond. (grasland voor het vee)

Bluegrass - sunrise bluegrass.jpg

 

 

                             het blauw-groene Kentucky gras

 

 

 

Enkele Blue-grass songs:

podcastI'll remember youpodcast I can't let you gopodcastSo long, So wrong

 

Afbeelding van de typische en traditionele Bluegrass Instrumenten

Bluegrass schets 1.jpg

Gepost in Country & Bluegrass, Union Station | |  Print

De commentaren zijn gesloten.